onsdag 18. juli 2012

Tynning i gulrotåkeren - populært!

Hver sommer venter vi med spenning på at gulrøttene skal bli så store at det må tynnes i rekkene!
I år riktignok senere enn andre somre pga været, men ikke mindre spennende av den grunngxbbkko. Bn(. :-)

Vi lar alltid gulrøttene vokse seg litt til før vi tynner - og ingenting smaker vel bedre enn årets første babygulrøtter!
Ungene elsker å plukke dem og spise de helt ferske, kun spylet av hageslangen... Masse vitaminer og smak av sommer :-) (+ rosinboller i dette tilfellet :-))


tirsdag 17. juli 2012

Furutrær i hagen?

Som jeg tidligere har fortalt bor vi på en eiendom som grenser mot friareal med lyng, trær og naturlandskap.
Vi har prøvd å ta ned noen av de største trærne for å åpne landskapet og få bedre utsikt - noe vi i utgangspunktet er godt fornøyde med!

Nå er jeg likevel av den typen som stadig får nye ideer og tanker om forandring, utvikling og nyetableringer!
På dagens tur i nærområdet vårt så jeg disse flotte trærne - og dette burde jo vært en flott omramming til eiendommen? :-)
Legg bare merke til fargene, strukturen, de spennende vinklene og alle krokene og krikene med preg av fortiden!

Slike gamle trær må være utmerkede tilholdssted for fugler, ekorn og andre smådyr som er velkomne i hagen. For ikke å tenke på som klatrestativ og huskestativ for ungene!

Vi burde kanskje ikke tatt ned alle trærne likevel - eller...?

mandag 16. juli 2012

1000 Åpne hager 2012

Hageselskapet arrangerer "1000 Åpne hager" søndag 12.august.
Vi har meldt oss på og håper mange har lyst til å besøke oss! Under finnes mer informasjon om vår hage - kanskje dette kan være til inspirasjon for flere hobbygartnere til å åpne sin hage?

1000 Åpne hager er et arrangement hvor man ønsker at flest mulig hager blir gjort tilgjengelige for besøk, alt fra flotte parkanlegg til villahager.
Man har lett for å tenke at man ikke har noe å vise frem, eller at det kanskje ikke er bra nok. Hva om noen i verste fall tar turen og blir skuffet over det de ser?
Jeg har bestemt meg for å legge disse tankene på hylla ihvertfall!
Hva kan vel være mer hyggelig enn besøk av hageglade mennesker, kaffe, saft og kaker - og hageprat til felles inspirasjon og glede?
De fleste av oss er jo tross alt hageamatører og synes det er kjekt både å se, møtes og prates! Og ikke minst er dette en flott mulighet til å se mer av sitt eget nabolag eller andre områder i nærheten av der man bor.
Kanskje kan felles hageinteresse føre til nye relasjoner og vennskap på tvers av meninger om jordtype, beste gjødsel og vakreste roser?

Oppfordrer alle til å melde seg og sin hage på dette arrangementet!

http://www.hageselskapet.no/hjem/toppmeny/hjem/1000-apne-hager/se-og-sok-i-hager/?task=view&gardenId=2399666

Blir det røde tomater i år?

Her i Trøndelag er dagene preget av regn og temperaturer mellom 10 og 15 grader - kan det da bli røde tomater i år er spørsmålet jeg stiller meg selv?
Heldigvis er jeg i den situasjon at alle mine potensielle tomater står lunt og godt i drivhus, men likevel vokser de veldig sakte...

Min mann og jeg var på Malta i fjor og vi kjøpte da tomatplantefrø, og jeg har jo ventet hele vinteren på at disse skulle komme i jorden - og opp som flotte planter med masse røde tomater!
Nå er riktignok plantene fine og det er masse blomster, og også flere tomater i ulik størrelse. Problemet er at alle fortsatt er helt grønne!

Av erfaring fra tidligere år vet jeg at tomater trenger lys, vann, gjødsel og varme. Får krysse fingrene for at også sistnevnte kommer på plass om ikke så altfor lenge!

Men, er det noen som tror at dette:

http://www.yr.no/sted/Norge/Sør-Trøndelag/Bjugn/Botngård/langtidsvarsel.html

Kan bli til dette:


Oppfølging kommer! :-)


torsdag 12. juli 2012

Husdyr anno 2012

Tiden da man hadde husdyr som ku, gris og sau er nok forbi for de aller fleste av oss. Likevel er det noe med urinstinktene og lysten til å ha husdyr der fortsatt.
Etter min mening er husdyr viktige element for trivsel, harmoni og ikke minst lærerikt med tanke på empati og omsorg for andre enn en selv.

Vi bor i et byggefelt, men er så heldige at vi grenser mot friareal med skog, lyng og bergnabber. Dette har gitt oss en fin anledning til å etablere dyrehold litt ut over normen for byggefeltbeboere.
I dag har vi en 4 mnd gammel katt av rasen Maine Coon, 12 høner og kyllinger av typen Dverg Kochin + en fin, liten kanin.



I hagesammenheng bidrar hønene til supergod gjødsel + at de spiser ugress, lus og larver.
Kaninen spiser løvetann og favoritten skvalderkål. Mens katten holder mus unna, og er til godt selskap og kos!

Dette er dyr som trenger ganske lite stell, de er rimelige å "ha i hus" - og gir mye tilbake!

For de som har tid og anledning er husdyrhold anno 2012 noe vi sterkt kan anbefale videre! :-)

tirsdag 10. juli 2012

Jordbærsesong!

Endelig er de første jordbærene modne! Vi har riktignok kjøpt årets første avling på butikken, for her i Trøndelag er det litt tidlig enda...
Sommeren har hittil vært preget av lave temperaturer og lite sol, og de trønderske bærene ligger så fine og grønne under fiberduken.

Fiberduk over jordbærene begynte jeg med i fjor. Den slipper gjennom vann og lys, holder temperaturen et par grader over den som er i lufta, og sist men ikke minst er den fuglesikker. Ingen fugler får smakt bærene, men enda viktigere så får ingen fugler satt seg fast som i nett og garn.

Men, tilbake til årets første jordbær. Det er vel ingen bær som kan smake bedre enn disse? Ferske med sukker og fløte, rørt til vafler med brunost eller som rød og frisk kakepynt!
Våre bær skal først og fremst røres, spises og resten fryses. Når høsten og vinteren kommer skal vi lete frem et glass i fryseren og huske sommeren!

Regn i juli.

Regnvær når man egentlig har lyst til å nyte sol og ferie kan være ganske frustrerende.. Spesielt om man setter seg innendørs, kikker på gråværet og tenker på sydentur.

Vi som er hageglade må vel lære oss å innse verdien av de regntunge dagene også. For hva ville vel grønnsakshagen, bedene og plenen vært uten nedbør? Det ideelle er selvfølgelig nedbør på natta, og sol på dagen - men det er vanskelig å få i pose og sekk!

Jeg er glad i å dyrke gulrøtter, løk og poteter. De årene det har vært litt ekstra nedbør har gulrøttene blitt lange og fine! Røttene vil strekke seg nedover mot jorden og vannet - istedet for oppover om jorden blir for tørr.
Vanning kan man selvfølgelig gjøre selv også, men det er utrolig store mengder som skal til før jorden er gjennomvåt! Prøv bare selv, og kjenn litt nedi jorden etterpå. Mye av vannet legger seg bare på overflaten og kommer ikke langt nok ned til at planten får full nytte.
Et godt tips er å ha på kugjødselkompost eller annen fullgjødsel i grønnsakshagen, og deretter la naturen dynke det godt med regnvann. Garantert saftige, søte og store gulrøtter!
Når innhøstingen kommer er regndagene glemt og man nyter kun de gode, sunne og friske grønnsakene man egenhendig har produsert! :-)

Så min oppfordring er å iføre seg støvler, finne frem gjødsel og glede seg over den nedbøren som kommer - ihvertfall så lenge det er flest soldager i sum!

søndag 8. juli 2012

Morgenstemning...

For oss som er så heldige å ha små barn er det å være oppe kl 5.30 ganske så dagligdags, og noen ganger litt slitsomt. Trøtt og lengtende etter senga; da handler det om å gjøre det beste ut av tiden! :-)

Faktisk har jeg lært meg at dette kan være den aller fineste tiden på døgnet å betrakte hagen, forutsatt at det er innenfor de riktige 6 månedene av året.
Solen er på vei til å stå opp, noe som gir et helt spesielt lys..
Det er stille fra passerende biler og sjelden folk å se, jeg kan lytte og høre fugler, se morgenduggen på blader og nesten kjenne det morgenkalde gresset under beina.
En sjelden gang har jeg vært så heldig og se et rådyr, en hare, pinnsvin eller ekorn. Men, som oftest er det skjære, kråke, trost, stær og de andre morgenfriske fuglene.
De kan utvise en spennende adferd, og det er utrolig artig å iaktta dem mens de tror seg usett!

Tidlig på morgenen får man også roen til å nyte de flotte blomstene plantene man allerede har, samtidig som man kan reflektere over nye idèer til samplantinger, erstatninger og nyerverv.
Det er utrolig hva litt ro og stillhet kan gjøre med ens egen kreativitet.
Det som i går, med dagliglivets støy, virket uinteressant - kan ved nærmere øyesyn være både vakkert og spennende!
Jeg har flere skogskjegg plassert ved gangstier, og synes det er en majestetisk plante. Særlig på tidligmorgenen der den glitrer med dugg i skjegget - og strekker seg mot en ny dag.

Hagens egne fugler, 12 Dverg Kochin, har enda ikke startet dagen på denne tiden av døgnet - men det er artig å stikke hodet innom med en brødskalk og høre om de snart er med de også. :-)

Til sist kan jeg ikke undervurdere lyden av kaffetrakteren, duften av nytrekt kaffe, kanskje et par rundstykker på varme i ovnen, litt plommesyltetøy fra i fjor - og ja dette skal bli en fantastisk dag selv om klokka knapt er 6!

Anbefaler alle hageglade ihvertfall èn tidlig morgen for å nyte egen hage sammen med soloppgangen!


Samplanting

Selv er jeg glad i samplantinger i krukker, bed og kasser. Synes det skaper liv, struktur og at samplantinger kan fremme de ulike sortene på en god måte.
Samplanting er ikke vanskelig, men noen enkle ting må man tenke gjennom - særlig om man lager samplantinger av stauder.
Ønsker man at de ulike staudene skal blomstre samtidig, eller ønsker man at de skal overta for hverandre?
Et annet viktig aspekt man må tenke på er om disse plantene trives sammen. Trenger de samme type jord og lysforhold?
F.eks rhododendron er flott sammen med einer og andre surbedsplanter, mens roser kan være et dårlig valg pga at de krever annen jord.

Hosta er en plante som trives i både skygge og sol, samtidig som den har et pent bladverk gjennom det meste av sesongen. Blomstringen er ikke like storslått, men likevel et pent innslag sent på sommeren.
Personlig har jeg flere hosta, med ulik farge i bladverk og størrelse, nettopp i samplantinger. De er dekorative sammen med roser, valmuer, dagliljer og mange, mange flere.
Hva med hosta, blå valmuesøster og en sart, rosa, småblomstret buskrose?

På bildet finnes hosta, liljer, orange luppin og kjeglegran. Vakker samplanting som varer fra tidlig mai til høsten kommer. Etterhvert tar oktoberbergknapp og høstlyng over. Dette skal jeg vise bilder av senere, men enda er det altfor tidlig å tenke på høsten!

Engelske duftroser

Flotte roser som dessverre ikke blomstrer så lenge. Kunsten er å nyte dem i lange drag mens de varer! Herlige, velduftende roser som egner seg godt ved inngangsparti, terrassen eller andre steder hvor den gode duften kan nytes.

Ettersom de blomstrer ganske kort er de penest i samplanting med andre sorter som har blomstring i resten av sesongen. Personlig liker jeg fylte, røde tulipaner på våren før rosebuskene får bladverk, og gjerne lavendel, vrihassel og vintergrønt i kombinasjon.
Her er det bare å la fantasien få fritt utløp! Men, husk herdighetssone ved valg av både roser og øvrige planter.
Dette kommer jeg tilbake til i senere innlegg!

Ha en fin sommerdag!

søndag 1. juli 2012

Etterlengtet midtsommer er her!

Kalenderen skriver nå 1.juli og det blomstrer for fullt i hagen! Til tross for lave temperaturer både dag og natt med dels mye nedbør, trives både pioner, valmuer, skaugumbegonia og mange, mange flere stauder og ettårige sommerblomster godt.
Dette er den tiden på året jeg ser frem til gjennom lange høst- og vintermåneder. Når våren nærmer seg er det såing, prikling, rydding og raking som gjelder - alt for å få gleden av vakre farger, dufter og synsinntrykk i sommermånedene!
Vi er så heldige å ha drivhus så her tjuvstarter sesongen litt, og de fleste ettårige blomstene får "vokse seg til" før de havner i krukker, kasser og bed. På bildet er det en flott utgave av Surfina som havnet i drivhuset sent i april. Der har den fått daglig stell med vann, god jord med langtidsgjødsel og iherdig plukking av visne blad og blomster. Den ble også toppet 3-4 ganger for å få god fylde tidlig. God størrelse på potten den skal vokse i er også viktig!
Nå henger den så fin på terrassen og sprer glede med sine friske farger og rike blomstring.